Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu plan  Spicy hokaidosuppe med bacon, Solbrød med tomat. Oksesteak, kartoffelbåde,  Bearnaisesauce, salat.  Chokosnitter med lime og chili. Nøddekager.  Spicy hokaidosuppe med bacon 5-6 l. 4 stk. hokkaidogræskar,skrællet, tern  3-4 stk.etfedshvidløg, knuste  1 kg løg, tern  1 dl rapsolie  1 tsk. Chiliflager.  10 kardemommekapsler, frøene  1 spsk. Koriander stødt 1-2 spsk. 5 spices krydderi  3-4 l vand Hønsebouilon  salt, peber -- 5 dl piskefløde  -- ½ kg bacon i små strimler  ½ l creme fraiche  Løgene svitses i olien.  Det hele koges mørt i en gryde, ca. ½-1 time.  Blend suppen ad flere omgange og kom den op i en ren gryde. Tilsæt fløden.  Juster konsistens og smag suppen til.  Bacon ristes sprødt i ovn eller på pande. Serveres som tilbehør til suppen sammen med creme  fraiche og solbrød med tomat.  Solbrød med tomat, 2 stk. 50 g gær  3-4 dl lunkent vand  1 spsk. Rørsukker 100 g soltørrede tomater, små tern  400 g  hvedemel  1 tsk. Salt 1 spsk. Rapsolie  2 fed hvidløg, knuste  1 tsk. krydderurtemix  1 tsk. paprika Ingredienserne æltes sammen til en god smidig, fugtig og let gærdej.  Dejen hæver under plastpose, gerne i ovn på max 40 grader.  Dejen deles i 2 stk. Hver del, deles i 2 stk. Den ene del rulles til en lang pølse der trilles til en snegl, sæt den på en  plade med papir på. Den anden del, deles i ca. 8 stk. der rulles til små solstråler. De små stråler fordeles ud fra sneglen,  sådan at den ene ende er klemt under sneglen.  Det hele pensles med æg og drysses med frø, kerner. Efterhæves og bages ved 200 grader 30-40  minutter.  Oksesteaks  4-5 bøffer hver af ca. 200 g oksefilet  1 spsk. Olie + smør  Salt, pebermix  Tør steaks med køkkenrulle og krydder dem på begge sider.  Metode 1: Steaks skal altid steges med god plads på en god varm pande i olie og smør, ca. 2-4  min. På hver side alt efter hvor røde de skal være. Metode 2: Porrene lukkes på kødet, ved at brune steaks af ved høj varme på en pande med lidt  olie. Derefter stege steaks med god plads, ved god varme i olie og smør i ca. 2-4 min. På hver side  efter hvor røde de skal være. Kartoffelbåde  Bagekartofler skrælles og skæres i både. Derefter lægges bådene i koldt vand.  Marinade pr. 2 kg kartofler:  1 dl olie  2-3 tsk. paprika 2 tsk. krydderurtemix  2 tsk. esdragon ½ tsk. gurkemeje ½ citron, saften Kartoffelbådene afdryppes godt for vand og blandes med marinaden.  Bådene fordeles på plader med bagepapir og derefter drysses med salt og blandes igen.  Bages ved 200 grader i ca. 40-50 min.  Bearnaisesauce, 6-8 pers.  2 dl pasteuriserede æggeblommer   250 g smør 3 dl hønsebouilon  2 spsk. Bearnaiseessens  1 dl finthakket persille  Smelt smørret i en gryde og tilsæt hønsebouillon, essens og persille.  Hæld alle ingredienser i en blender og blend til saucen skummer godt.  Hæld saucen i en gryde af stål og saucen varmes først 20 min. Før servering.  Tag gryden af varmen når saucen bliver jævn. Smag til.  OBS! saucen skiller, hvis den koger.  Vintersalat  2 iceberg, fintsnittet  1 bk. Små blade, 1 agurk, tern 4 snack peberfrugter i tern  1 honningmelon, tern  2 appelsiner, tern, 2 æbler, tern Fordeles på fade  Marinade, hældes over salaten  1 dl olie, 50 g hak. hasselnødder  2 spsk. æblecidereddike  Rørsukker, salt, peber 1 basilikum friske blade, pynt  Chokosnitter med lime, chili 3 æg 280 g sukker 2 tsk. vanillesukker 75 g hvedemel ½ tsk. bagepulver 3 spsk. Kakao ¼ tsk. chilipulver 1 lime, revet skal 100 g hakkede valnødder 100 g hakket chokolade 150 g smør, smeltet Æg og sukker piskes skummende med håndmixer i ca. 5-8 min. Tilsæt limeskallen, nødder og chokoladen. Mel, bagepulver, cacao, vanille og chili sigtes sammen og blandes i æggene. Smeltet afkølet smør røres i dejen. I ovnens bradepande med bagepapir, fordeles dejen. Kagen bages i ovnen ved 165 grader i ca. 30-45 min. Køl kagen til lunken før den skæres i felter. Nøddekager 125 g hvedemel 125 g smør 125 g rørsukker 150 g hasselnødder, hakkede 60 g sirup 1 citron, skallen 2 tsk. vanillesukker Smør og mel smuldres til revet ost. Det hele æltes godt sammen. Kagerne sættes med ske, der trykkes godt flade, med god afstand. Eller dejen trilles i 2 pølser, der sættes koldt, hvorefter der skæres skiver. Bages ved 180 grader i ca. 8-10 min.