Sund madlavning for alle.
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Madlavning 17-01-2013 Menu: Mulligatawny soup, ristet kokosmel, rosiner Panama kanin (forloren hare) Brunede kartofler, rødkål, orange waldorf salat Vildtsovs, tyttebærsyltetøj Mazarinkage, citronmåne, kaffe. Mulligatawny soup (90 års fødselsdagen, nytårsaften) 3 kyllinger i mindre stykker 4 liter vand ca. 4 gulerødder eller rester af snittet grønt 4 løg 1 bdt. Persille 4 laurbærblade Salt, peber Kyllingestykkerne hældes i en stor gryde. Hæld vand på, til kyllingekødet er dækket. Bring gryden i kog og skum suppen for urenheder. Kom grønsager i mindre stykker, salt og peber i gryden. Læg låg på og kog suppen til kødet er mørt. Kyllingekødet afkøles og skæres i små stykker. Suppen sies. Suppefyld: 1 kg løg, små tern 1 dl olie 100 g smør 4 spsk. Karry Maizena majsstivelse 4 liter suppe Kyllingebouillon 5 dl fløde Kyllingekødet, små tern I en stor gryde kommes løg, olie og smør. Svits til løgene er klare og tilsæt karry, som svitses et øjeblik. Hæld suppen i gryden og evt. kyllingebouillon. Bring suppen i kog og derefter jævnes suppen, med maizena udrørt i koldt vand. Smag suppen til. Tilsæt fløde og kyllingekød. Varm suppen og smag til igen. Tilbehør: ristet kokosmel og rosiner.
Panama kanin 1 kg hakket kalve og svinekød 2 æg 2 dl rasp 2 løg, finthakkede 2½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 dl mælk 8-10 skiver bacon Kødet røres med salt og peber. Kom æg, løg og rasp i kødet, derefter mælken. Rør kødet grundigt sammen. Form en hare, med krop, hoved, øre osv. i et ovnfast fad og dæk kroppen med baconskiver. Hæld 4-5 dl bouillon ved haren. Steg haren ved 180 grader varm luft i ca. 1 time. Brunede kartofler 1 kg aspargeskartofler ¾ dl sukker 25 g smør Kog kartoflerne og pil skrællen af. Kom sukkeret på en pande og lad det blive lysebrunt. Kom smørret i panden og smelt det i sukkeret. Kartoflerne skylles let og hældes på panden. Vend kartoflerne forsigtigt til de er brune over det hele. Rødkål 1 kg rødkål fintsnittet 2 dl ribssaft 1 dl eddike 100 g rørsukker 2 dl vand 1 tsk. salt Rødkålen koges i 30 min. I vandet. Tilsæt eddiken, rørsukker, ribssaft og salt. Kog videre i 20 min. Hvis al væden fra rødkålen fordamper, kan tilsættes mere ribssaft, vand eller eddike, alt efter smagen af rødkålen. Rødkålen kan også tilsættes appelsin, hele nelliker og kanelstænger, hvis den skal have en mere julet smag.   Vildtsovs Der laves en sovs af skyen fra haren, kartoffelvandet, lidt fløde, meljævning, madkulør, smagsstoffer, gele etc.
Orange waldorf salat 1-2 bdt. Bladselleri, efter størrelse 12 røde æbler 1 klase vindruer 100 g valnødder 10 dl creme fraiche 2 spsk. akaciehonning 1 appelsin, skallen + lidt saft Lidt salt og peber Bladselleri skæres i tynde skiver og æblerne med skræl, skæres i små tern. Bland creme fraiche med honning, appelsinskal, saft, salt og peber. Bland bladselleri, æbler, druer og valnødder i creme fraichen. Pynt med druer og valnødder Mazarinkage 125 g smør 1 dl mælk 125 g sukker 1 æg 1 ½  tsk. mandelessens 125 g hvedemel 1 ¼ tsk. bagepulver Smørret smeltes i en gryde, tilsæt mælken. Æg og sukker piskes med håndmixer til lys og skummende masse. Tilsæt mandelessens og lunken smeltet smør-mælk. Mel + bagepulver sigtes sammen og blandes i æggemassen. Kom dejen i en papirforet springform eller tærteform. Kagen bages ved 175 grader varm luft i 30 min. Kagen afkøles i formen. Glasur 2 dl flormelis 3 spsk. kakaopulver 1/3 dl kogt vand Kom flormelis og kakao i en skål, hæld det kogte vand i og rør glasuren sammen. Kagen lægges på et fad og glasuren fordeles over kagen med en våd kniv.
Citronmåne 125 g smør, smeltet og afkølet 125 g sukker 3 tsk. vanillesukker 2 æg 1 – 1 ½ citron, fintrevet skal 1 dl citronsaft 160 g hvedemel 50 g kartoffelmel 2 tsk. bagepulver Æg, vanillesukker og sukker piskes med håndmixer til lys og skummende masse. Kom citronskal + saft i æggemassen. Tilsæt melet, der er sigtet sammen med kartoffelmel og bagepulver. Til sidst blandes smørret i dejen. Dejen kommes i en papirforet springform. Kagen bages ved 175 grader i ca. 40 min, til kagen er bagt. Citronglasur 2 dl flormelis 1 – 1½ spsk. Citronsaft Glasuren røres sammen. Kagen tages ud af formen og skæres midt over, så der bliver 2 halvmåner eller kagen kan lægges på fad som en helmåne. Glasuren må ikke være for tynd, når den fordeles over kagen.
Kalitesser