Sund madlavning for alle.
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu: Vævede spid med kylling og grønt Frankfurterpølser Hjemmelavet sennep Hjemmelavet remoulade Hjemmelavet ketchup Barbecue sauce Flùte Sprøde løgringe Rå løgringe Agurkesalat Mokkaistærte Frankfurter pølser Grundfars: 2 kg svinekød 15 % fedt 160 g hvedemel 2 æg Svinekødet skæres i baner, der passer til kødhakkeren. Kødet skal skalfryses, dvs. at kødet er frosset i overfladen. Hak kødet 3 gange igennem kødhakkeren. Kom kødet i en skål på røremaskinen og tilsæt æg og hvedemelet. Farsen køres roligt med dejkrogen som værktøj. Bindefars: ½ kg hakket oksekød 8-12 % fedt 1 liter iskold mælk 0 grader 2 spsk. hvidløgspulver 20-25 g hvid peber stødt 1 tsk. sukker 1 tsk. kardemomme, stødt 10 g røget paprika stødt 2 tsk. muskatnød revet fint 1 tsk. ingefær revet fint eller stødt tørret I en foodprocessor kommes oksekødet og krydderierne og det halve af ismælken. Tilsæt resten af mælken mens der køres. Konsistensen skal være som lim. Bindefarsen kommes i forfarsen i røremaskinen. Derefter tilsættes 130 g fint salt. Lad farsen køre ved god fart i ca. 5-8 min. Farsen skal køre til den er blank. Farsen er klar til at kommes i svinetarme. Lav en kogeprøve og juster smagen med evt. mere krydderi. 7-8 meter svinetarme skylles i lunkent vand og vendes evt. hvis trævlerne vender udad. Monter kødmaskinen med pølsehornet. Fyld maskinen med farsen. Tarmen sættes på pølsehornet. Pølserne må ikke være for faste, der skal være plads til udvidelse senere. Lav pølserne i den størrelse der ønskes ved at dreje tarmen efter hver pølse. Hvis man har et røgskab Pølserne skal hænges på røgstokke og skal tørre et køligt sted eller i røgeskab i 20 min. Ved 70 grader. Og derefter i røg ca. 1 time. Hvis man ikke har et røgskab Pølserne skal koges i en gryde, ved 80 grader, til centrumstemperaturen har passeret 70-75 grader. Pølserne køles hurtigt ned og skal være helt tørre. Pølserne er klar til at blive stegt eller grillet/røggrillet. Pølserne kan svøbes i baconskiver inden stegning. Pølserne er velegnede til frysning. Vævede spid med kylling og grønt 10-14 stk. kyllingebryst Kødet skæres i baner eller terninger Marinade 1 ½ dl olie 3 fed hvidløg 1 tsk. gurkemeje 2 tsk. Ingefær, revet 2 spsk. citronsaft 1 ½ tsk. krydderurtemix 1 tsk. paprika ½ tsk. pebermix 1 ½ tsk. salt Kødet vendes i marinaden 2-3 røde peberfrugter, firkanter 2 squash små, skiver 20 grillpinde, lægges i vand Kød og grønsager væves på pinde. De vævede spid grilles/røggrilles til kødet er stegt igennem.
Sennep 80 g sennepsmel 1-1½ dl Kogende vand ca. ½ dl. æblecidereddike 1 tsk. salt 3/4 dl Honning 4 cl rød Ålborg snaps 1 dl fløde Pulveret udrøres med kogende vand, dæk til og lad det trække ca. 2 timer. Rør de andre ingredienser i senneppen og lad den trække, gerne til næste dag. Rør fløden i og smag til. Remoulade 500 g Græsk yoghurt 2-3 tsk. karry 1½ spsk. sennep Lidt citronsaft 150 g drueagurk, finthakket på foodproc. 125 g løg, finthakket som drueagurk Yoghurt blandes med karry, sennep og citronsaft. Kom drueagurk og løg i yoghurten og smag til. Ketchup 600 g modne tomater, hakkede 1 løg, hakket 50-60 g rørsukker 1 fed hvidløg ½-3/4 dl eddike-rød eller hvidvin/æble 1 tsk. krydderurtemix Anelse peber/chili Evt. 1 tsk. barbecue/mexicomix/shawarma etc. Evt. Lidt vand Det hele småsimrer I en gryde til det er meget mørt, ca. 40-50 min. Der røres i gryden flere gange, for at undgå at ketchuppen brænder på. Blend ketchuppen og smag den til. Barbecue sauce 2 løg, hakket fint 2 gulerødder, revet ½ dl olie 500 g modne tomater, hakkede 2-3 fed hvidløg 3-4 æbler, skrællede, tern 2 spsk. Sennep 1 spsk. Røget paprika 1 dl rødvinseddike 50 g rørsukker Salt og peber Løg, hvidløg og gulerødder svitses i olien. Kom resten i gryden og lad det hele småsimrer ca. 45 min. Kør det hele i foodprocessoren og smag til. Flùte 5 stk. 7 dl yoghurt 50 g gær 1 strøget spiseske salt ½ dl olie 900 g hvedemel 100 g groft mel Yoghurten lunes til lille fingervarm. Hældyoghurten i en røreskål og opløs gæren. Resten tilsættes og dejen æltes til den er smidig, blank og fugtig, ca. 10 min. Juster konsistens med mere væske eller mel. Dæk dejen med plastpose og stil til hævning på lunt sted, til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form flutes. Sæt brødene på plader med bagepapir. Pensel brødene med yoghurt og drys med lidt mel. Brødene ridses, med meget skarp rillet kniv, med vandrette ridser. Efterhæves til dobbelt størrelse. Bages ved 210 grader i ca. 15-25 min. Ved indsæt bruges damp, f.eks. bradepande/skål nederst i ovnen med kogende vand. Sprøde løgringe 3-4 løg, skæres i ringe Olie Øldej: 225 g hvedemel 75 g maizena majsstivelse 1 ½ tsk. bagepulver 1 ½ tsk. salt 1 tsk. røget paprika 1 tsk. paprika 4-5 dl øl Pisk øldejen klumpfrit. Løgringene tørres godt. Pudder dem med lidt hvedemel efterhånden som de skal vendes i øldejen. Dyp 5 løgringe ad gangen i øldejen, afdryp let og steg dem i varmt olie på 180 grader til de er sprøde. Læg løgringe til afdrypning på køkkenrulle etc. Agurkesalat 4 agurker 4 dl sukker 4 dl eddike 4 dl vand Salt, peber Agurkerne snittes tyndt i skiver og blandes med 1 spsk. Salt. Agurkerne trækker ½ time. Vandet vrides let af agurkerne. Bland agurkerne med marinaden. Smag til.
Mokkaistærte Bunden: 300 g marcipan 3 æg 2 spsk. Kakao Marcipanen rives og blandes med æg og kakao. Marcipanmassen bages i en rund form med bagepapir. Ca. 175 grader i ca. 20 min. Bunden skal ikke være gennembagt. Køl bunden godt af inden den fyldes med is. Mokkais 5 dl fløde 1-2 spsk. Pulverkaffe 6 spsk. Flormelis 3 æggeblommer, pasteuriserede 100 g orangechokolade ½ dl appelsinlikør Fløden og pulverkaffen piskes til skum Æggeblommer og flormelis piskes til lys skummende masse, heri kommes appelsinlikøren. Chokoladen hakkes og blandes i flødeskummet sammen med æggeblommemassen. Vend forsigtigt rundt i massen. Springformen fores med film, der hænger ud over kanten. Læg kagebunden nederst og fordel ismassen øverst. Sæt istærten i fryseren. Når den er frosset, kan filmen lægges omkring. Istærten skal tages af fryseren ½ time før anretning og servering. Skær istærten ud i lagkagestykker. Sæt dem på tallerkner og kom pynten på isen. Hvis der ønskes mere mokkasmag, kan der drysses en anelse pulverkaffe over isen. Pynt: 100 g mørk chokolade 100 g lys eller hvid Smelt chokoladen og kom den i et kræmmerhus af bagepapir. Lav fantasisnirkler på buet bagepapir. Lad chokoladen størkne og sæt forsigtigt snirklerne oven på istærten Hvis der er lidt marcipan i overskud, kan den evt. farves og udrulles tyndt mellem 2 lag plastpose. Tag en lille klump fra, der ikke skal farves. Udstik med lille blomsterform, rul en minikugle af ufarvet marcipan og sæt den på blomsten. Sæt blomsten på istærten.
Klik for større billede
Kalitesser