Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sund madlavning for alle.
Gudum herrehold, 19. februar, 2015.
Karrysuppe med kylling, snoede grisini med fyld Kyllingedunser, grove kartoffelbåde, mix salat, Agurk i creme fraiche
Karrysuppe med kylling, 20 pers. 2 store kyllinger, kvartes 2-3 porrer 4 tsk. salt 2 tern hønsebouillon 3-4 liter vand ca. Kom de rensede kyllingestykker i en gryde, tilsæt vandet og bring gryden i kog. Skum for urenheder, tilsæt resten og lad kyllingestykkerne småkoge til de er møre, ca. 45-60 min. Køl kødet og si suppen. Suppefyldet: 6 tsk. karry 1 dl olie 6 løg, tern 2 ds. Ferskner 2 ds. Tomater, blendede 2 ds. Kokosmælk suppe 2 tsk. krydderurtemix Lidt citronsaft Kyllingekød, tern hønsebouillon I en gryde svitses olie, karry og løg. Tilsæt blendede ferskner med saften, de hakkede tomater, kokosmælk, suppe og krydderier etc. Bring suppen i kog og lad den småkoge ca. ½ time. Smag suppen til. Derefter tilsættes kyllingekødet skåret i små terninger. Varm suppen igennem. Juster konsistens og smag suppen til.
Snoede grissini med fyld, 30 stk. 800 g hvedemel 200 g groft mel, hvad man har 1 pose tørgær, 10 g 2 ½ tsk. salt 7-8 dl lunken vand De tørre dele blandes i en skål. Tilsæt vandet og ælt dejen længe til den danner tråde og er let og fugtig. Dejen hæves under plastpose et lunt sted. Dejen deles i 2 stk. Rul dejen aflangt og fladt. Fyldet: 2 dl olie 2 spsk. Paprika 100-150 g bacon, små tern 6 fed hvidløg, knust 4 tsk. krydderurtemix 1 tsk. salt Revet ost - 1 Æg, sesamfrø Bland olien med hvidløg og krydderier. Smør olien på dejen.  Drys med bacon og evt. ost.  Fold dejen med 1/3 og læg den sammen igen, så der er 3 lag. Skær tynde strimler  af dejen.  Sno strimlerne og læg dem på plader.  Strimlerne skal hæve til dobbelt størrelse.  Pensles med æg, drysses evt. med sesamfrø.  Bages ved 200 grader i ca. 20 min. Til de er sprøde.
Kylingedunser ca. 16 stk. 1 kg hakket kyllingekød 1 spsk. Salt 150 g løg, finthakket 2-3 æg 140 g hvedemel ½ stk. rød chilifrugt, finthakket 1 stk. etfedshvidløg, finthakket 1 spsk. citronsaft 1-2 tsk.. krydderurtemix, friske krydderurter 1-2 tsk. tacomix, krydderi Kødet kommes i skål. Saltet røres først i kødet. Tilsæt resten og rør til ensartet fars ca. 5 min. Frikadellerne formes og steges i lidt olie på panden. Eller sættes på bageplader med bagepapir på og steges i ovnen ved 180 grader.
Ovnstegte kartoffelbåde, 20 pers. 5 kg bagekartofler 2 dl olie 2 spsk. paprika Salt Vask kartoflerne eller skræl dem først og skær dem i grove både, ca. 4-6 stk. pr. kartoffel. Vend kartoflerne i krydderierne og olien. Fordel kartoflerne i bradepander med bagepapir. Bag kartoflerne ved 200-225 grader til de er gyldne og møre.
Mix salat, 20 pers. 1 bk. Babymix salat 1 iceberg, snittet 1 agurk, tern 1 melon, tern 200 g grønne druer 1 dl græskarkerner, ristede i ovn/pande 1bdt. forårsløg, snittet fint Marinade: 1 spsk honning 2-3 tsk. sennep 1spsk. citronsaft 1 dl olie  Peber, Salt, evt. lidt vand Salaten bygges op på fade. Dressingen kringles over salaten. Drys med druer og græskarkerner
Agurk i creme fraiche, 8 pers. 2 agurker, små tern 1 tsk. salt Marinade: 4 dl creme fraiche 9 % lidt sennep 2 tsk. hvidvinseddike hakket purløg Salt, peber og evt. lidt sukker Agurketernene saltes og trækker i ½ time. Derefter afdryppes agurketernene eller væden presses af. Marinaden blandes sammen og smages til. Kom agurketerningerne i marinaden og smag til. Kom salaten i 2 skåle.