Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sund madlavning for alle.
Tunmoussè, flute Lammekøller med lommefyld, Kartofler gratinerede, tzatziki Medaljer
Tunfiskemousse 5 ds tun 400 g smør 2 dl creme fraiche/græsk yoghurt Citronsaft Salt, peber Tilbehør: 500 g Rejer Citronbåde, Flute, purløg Tunen afdryppes godt og blandes med blødt smør. Derefter blandes creme fraihe i og smagsstoffer. Smag til og hæld moussen i randform og køl den godt. Vend randformesn ud på et fad. Rejerne optøes, afdryppes og arangeres med purløg, citronbåde. Kerneflute 6stk. 7 dl yoghurt, 1 pk. tørgær 1 strøget spiseske salt, ½ dl olie 1 dl græskarkerner 1 dl solsikkekerner 900 g hvedemel 100 g groft mel/havregryn Yoghurten lunes til lille fingervarm. Hældyoghurten i en røreskål. Bland melet med tørgær. Det hele tilsættes og dejen æltes til den er smidig, blank og fugtig, ca. 10 min. Juster konsistens med mere væske eller mel. Dæk dejen med plastpose og stil til hævning på lunt sted, til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form flute. Sæt flutene på plader med bagepapir. Pensel flutene med yoghurt og drys med lidt mel. Brødene ridses, med meget skarp rillet kniv, med vandrette ridser. Efterhæves til dobbelt størrelse. Bages ved 210 grader i ca.20 min. Ved indsæt bruges damp, f.eks. bradepande/skål nederst i ovnen med kogende vand.
Lammekøller med lommefyld 3-4 lammekøller 12 fed hvidløg, hakkede 10 laurbærblade, knuste 2-3 rosmarinstænger, bladene finthakkede 3 tsk. salvie, 2 citroner, revet skal 2 bdt. Persille, hakket Salt, grov peber Fjern overflødigt fedt på køllerne hvis der er for meget. Lav dybe lommer i kødet med en spids kniv. Fyldet blandes af hvidløg, laurbærblade, rosmarin, salvie, persille og citronskal. Kom fyldet ned i lommerne på køllerne. Gnid kødet med salt og peber. Læg køllerne i bradepander og forbrun dem i ovnen ved 220 grader ½ time. Hæld vand og evt. urter ved. Skru ned til 180 grader og steg køllerne møre. Ca. 2 timer efter størrelse. Kartofler gratinerede 4-5 kg bagekartofler/bintje 1 dl olie 800 g løg, hakkede 1 helt hvidløg, hakket 1 liter kaffefløde 1 liter hønsebouillon Salt, peber, timian, Rasp Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver. Kartoflerne blandes med olie, løg, hvidløg, salt, peber og timian. Fordel blandingen i ovnfaste smurte fade eller 2 af ovnens bradepander. Kom en blanding af fløde og bouillon over kartoflerne og drys med rasp. Bag retten ved 180 grader til kartoflerne er møre, ca. 1 time.
Tzatziki 5-6 dl græsk yoghurt 4 agurker, revet groft 6 fed hvidløg 2 spsk. Olie Salt, peber De revne agurker blandes med 1 spsk. Salt og trækker i ca. 30 min. Vrid alt saften ud af agurkerne så de er meget tørre. Gerne ved hjælp af viskestykker. Bland græsk yoghurt med knust hvidløg og olie. Kom de tørre agurker i dressingen og smag til med salt og peber.
Medaljer, 25 stk.ca. 700 g hvedemel 500 g koldt smør, små tern 150 g flormelis 2 æg Mel og smør smuldres med kolde hænder til revet ost. Tilsæt flormelis og æg. Dejen æltes til en fast dej. Dejen lægges koldt, hvis den er for blød til at rulle ud. Alternativt kan mel og smør køres på food proc. Til det ligner revet ost. Tilsæt æg og flormelis og kør dejen færdig, til den lige hænger sammen. Læg dejen på bordet på lidt mel og form den til en flad kugle. Læg dejen koldt. Del dejen i 2-3 stk. og udrul dejen på lidt mel til den er ca. 6-8 mm tyk. Med en kolonneform, Der dyppes i mel, udstikkes cirkler på 7-8 cm i diameter. Der skal gerne blive ca. 50 cirkler Læg cirklerne på bageplader med papir på. Bag cirklerne ved 180 grader varmluft i ca. 10 min. Til de er bagte, gyldne og sprøde. Kagerne afkøles. Konditorcreme: 5 dl mælk 6 æggeblommer 130 g sukker 4 tsk. vanillesukker 40 g maizena - 5 blade husblads 4 dl fløde - 7-8 dl fløde, skum Hæld mælken i en lille gryde og varm den op til kogepunktet og sluk gryden. Med en håndmixer piskes æggeblommer med sukker og vanillesukker til de er lyse og cremede. Heri blandes maizena. Nu hældes den varme mælk lidt efter lidt i æggemassen, mens der piskes. Bring cremen i kog, mens der røres og lad det småboble ca. ½ minut. Udblød husblads i koldt vand 5 min. Knug vandet fra husblads og smelt den i den varme creme. Køl cremen helt ned. Dæk den til så den ikke danner skind eller drys den med lidt sukker. Når cremen er helt kold tilsættes flødeskum og cremen er klar til brug.
Glasur: Flormelis Lidt kogt vand Halvdelen af medaljebundene overtrækkes med hvid glasur rørt af flormelis og lidt kogt vand. Hav en kop varmt vand stående til at dyppe kniven i. Med en ske lægges en klat glasur midt på bunden og det smøres ud med en varm våd kniv. Lad dem tørre mens de andre bunde gøres færdige. Sæt resten af medaljebundene på bordet. Sprøjt en krans af flødeskum i kanten af hver medaljebund. Læg en teskefuld syltetøj/gele i kransen af flødeskum og læg en skefuld konditorcreme ovenpå. Ovenpå placeres forsigtigt bundene med glasur, så medaljerne står lige. Pynt: Flødeskum Chokoladesnirkler Der sprøjtes en lille top flødeskum øverst på medaljen. Smelt chokoladen i vandbad. Kom den i et papirkræmmerhus af bagepapir. Sprøjt fantasisnirkler af chokoladen på bagepapir. Når chokoladen er kold sættes de øverst på medaljerne. Medaljerne sættes forsigtigt, med paletkniv, over på fade.
Gudum herrehold, 29. januar, 2015.
20 Personer