Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 12. jan. 2017. Madlavning for mænd i Gudum
Sund madlavning for alle.
Pandekagebuffet Indonesisk rejesuppe og ostechips Rullepandekager med fyld og evt. gratineret Flade pandekager med fyld og gratineret. Mexikansk oksefyld Baconmed løg og spinat Kylling pulled Topping
Pandekagebuffet: Princippet er at man selv laver sine pandekager færdige, når de er bagte. Fyldet kan enten rulles ind i pandekagerne og serveres med ekstra topping i eller ved siden af. De kan også gratineres evt. drysses med ost. Eller fyldet kan lægges som bund på flade pandekager med topping over og gratineres i ovnen. Topping kan også serveres ved siden af. På flade pandekager skal den bagte side vende nedad.
Rullepandekager, 45 stk. ca. 750 g hvedemel 3 tsk. salt 2 liter mælk 18 æg 225 g smeltet smør - Smør/olie til stegning - Kom 1,5 liter mælk og æggene i en stor skål. Herefter piskes mel og salt i dejen. Tilsæt smørret og resten af mælken. Juster dejen så den får en tilpas tykkelse og lad den hvile ½ time. Pandekagerne steges i fedtstof på en pande. De steges på begge sider. Der bages tynde pandekager.
Flade pandekager, 20 stk. ca. 500 gr hvedemel 500 g grahamsmel 14 æg 2 liter mælk 3 tsk. salt 150 g smeltet smør Dejen piskes sammen og skal hvile ½ time inden stegningen. OBS: Disse pandekager skal kun bages på den ene side. Der bages lidt tykkere pandekager. Ved servering kommes forskelligt fyld på pandekagerne + revet ost. Gratiner dem i en varm ovn i 2-4 min.
Indonesisk rejesuppe, ca. 2 liter x 3 2 stk. Løg I små tern 3 tsk. Karry 1 fed hvidløg 50 g smør/olie 5 dl hønsebouillon 2 spsk. Tomatkoncentrat 1 ds. Tomater hakkede 2 tsk. Kryderurtemix 2 røde chili, tern 1 ds. Ferskner ¼ l piskefløde eller kokosmælk 200 g rejer Tynde ringe af 1 bdt. Forårsløg Løg, hvidløg og karry svitses i fedtstof uden at brune. Saften fra fersknerne + bouillon hældes i gryden. Dåsetomaterne + ½ delen af fersknerne blendes og kommes i gryden. (Resten af fersknerne skæres i små tern og kommes i gryden efter kogning) Tilsæt tomatkoncentrat, krydderier og fløde. Lad suppen småkoge 15 min. Juster konsistens. Smag suppen til og kom rejer og forårsløg i suppen til sidst.
Topping til pandekager arrangeres i skåle som buffet: 500 g Baconskiver, stegte 1 bdt. Porrer fintsnittet 1 bk. Champingnon i skiver 2-3 Peberfrugter i tern Løgringe 1 bk. Tomater i kvarte 2 ds. Ananas i tern 500 g Revet mozarellaost 2 ds. Majs 2 Iceberg snittet Hvidløgsdressing Tomatpesto med basilikum
Hvidløgsdressing 1,5 liter creme fraiche 1-2 dl mayonnaise 7 fed hvidløg, knuste 4 tsk. Sennep Lidt eddike Lidt sukker, salt og peber Lidt citronsaft Bland det hele sammen i en skål. Smag dressingen til.
Tomatpesto med basilikum 2,5 dl solsikkekerner 2-3 håndfulde friske basilikumblade 1,5 dl semidried tomater 2 spsk. Tomatpasta 5 fed hvidløg 2 dl olie 2 spsk. Revet ost Salt og peber Citronsaft Juster med mere vand eller olie Det hele køres på food processor. Juster konsistens og smag. Pestoen hældes i en skål.
Ostechips 400 g revet ost, fast type, gerne parmesan Lav små klatter med ost, på plader med bagepapir på. Spred osten ud. Bages ved ca. 200 grader i få min. til osten er sprød og gylden.
Mexikansk olsefyld 2 kg hakket oksekød Kryderblanding: 1 dl olie 1 spsk. Salt 500 g løg i tern 6 fed hvidløg, hele ½ dl paprika ¼ dl røget paprika 1 tsk. stødt spidskommen 1-2 tsk. stødt chili 2 tern oksebouillon 1 tsk. sort stødt peber 1 dåse hakkede tomater 1 spsk. tomatpasta Brun kødet i olien. Brun løgene i olie. Bland alle ingredienser sammen i en gryde og lad det snurre til alt er mørt og væden er reduceret. Smag til.
Bacon med løg og spinat 500 g bacon, tern 1000 g løg, tern 750 g babyspinat, skylles og afdryppes 5 dl fløde ca. 2 tsk. røget paprika Salt, peber Lidt citronsaft Bacon ristes sprødt på en pande i lidt fedtstof. Tag bacon op på en tallerken. Løgene svitses i baconfedtet, til de er gyldne og møre. Tag løgene fra panden. Spinaten svitses på panden ad 3 omgange i lidt fedtstof, men ved høj varme. Når spinaten er faldet sammen tages den fra panden. Kom spinat, løg, bacon og fløde i en bred gryde. Tilsæt krydderier og citron. Lad spinatretten snurre til den samler sig og tykner. Smag til og server den som varmt tilbehør til pandekager, der rulles om fyldet.
Kylling pulled 2,5 kg kyllinge inderfilet 2 dl olie 1-1,5 dl kryderblanding Kryderiblanding: 1 dl salt 1 dl sukker 1 dl paprika 2/3 dl barbecue krydderi 1/3 dl stødt spidskommen 1/3 stødt peber 1/3 dl røget paprika
Kryderblandingen blandes sammen og opbevares i lufttæt beholder eller syltetøjsglads med låg på. Bland olien med kyllingebryst/inderfilet. Drys noget af krydderblandingen over kødet. Bland det hele godt sammen. Lad kødet hvile. Kyllingekødet kan steges let på en pande, kommes i et fad ogsteges færdigt i ovnen ved svag varme. Ca. 120 grader. Eller mørnes i gryde. Når kødet er meget mørt, trævles det fra hinanden med 2 gafler. Væden blandes ind i kødet. Kryderiblandingen kan bruges til  pulled pork, marinader, m.v.