Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 12. jan. 2017. Madlavning for mænd i Gudum
Pandekagebuffet
Indonesisk rejesuppe
og ostechips
Rullepandekager med
fyld og evt. gratineret
Flade pandekager med
fyld og gratineret.
Mexikansk oksefyld
Baconmed løg og spinat
Kylling pulled
Topping
Pandekagebuffet:
Princippet er at man selv laver sine pandekager færdige, når de er bagte.
Fyldet kan enten rulles ind i pandekagerne og serveres med ekstra topping i eller ved siden
af. De kan også gratineres evt. drysses med ost.
Eller fyldet kan lægges som bund på flade pandekager med topping over og gratineres i
ovnen.
Topping kan også serveres ved siden af.
På flade pandekager skal den bagte side vende nedad.
Rullepandekager, 45 stk. ca.
750 g hvedemel
3 tsk. salt
2 liter mælk
18 æg
225 g smeltet smør
-
Smør/olie til stegning
-
Kom 1,5 liter mælk og æggene i en
stor skål. Herefter piskes mel og salt i
dejen. Tilsæt smørret og resten af
mælken.
Juster dejen så den får en tilpas
tykkelse og lad den hvile ½ time.
Pandekagerne steges i fedtstof på en
pande. De steges på begge sider.
Der bages tynde pandekager.
Flade pandekager, 20 stk. ca.
500 gr hvedemel
500 g grahamsmel
14 æg
2 liter mælk
3 tsk. salt
150 g smeltet smør
Dejen piskes sammen og skal hvile ½
time inden stegningen.
OBS: Disse pandekager skal kun
bages på den ene side.
Der bages lidt tykkere pandekager.
Ved servering kommes forskelligt fyld
på pandekagerne + revet ost. Gratiner
dem i en varm ovn i 2-4 min.
Indonesisk rejesuppe, ca. 2 liter x 3
2 stk. Løg I små tern
3 tsk. Karry
1 fed hvidløg
50 g smør/olie
5 dl hønsebouillon
2 spsk. Tomatkoncentrat
1 ds. Tomater hakkede
2 tsk. Kryderurtemix
2 røde chili, tern
1 ds. Ferskner
¼ l piskefløde eller kokosmælk
200 g rejer
Tynde ringe af 1 bdt. Forårsløg
Løg, hvidløg og karry svitses i fedtstof uden at brune.
Saften fra fersknerne + bouillon hældes i gryden. Dåsetomaterne + ½ delen af fersknerne
blendes og kommes i gryden.
(Resten af fersknerne skæres i små tern og kommes i gryden efter kogning)
Tilsæt tomatkoncentrat, krydderier og fløde. Lad suppen småkoge 15 min. Juster
konsistens.
Smag suppen til og kom rejer og forårsløg i suppen til sidst.
Topping til pandekager
arrangeres i skåle som buffet:
500 g Baconskiver, stegte
1 bdt. Porrer fintsnittet
1 bk. Champingnon i skiver
2-3 Peberfrugter i tern
Løgringe
1 bk. Tomater i kvarte
2 ds. Ananas i tern
500 g Revet mozarellaost
2 ds. Majs
2 Iceberg snittet
Hvidløgsdressing
Tomatpesto med basilikum
Hvidløgsdressing
1,5 liter creme fraiche
1-2 dl mayonnaise
7 fed hvidløg, knuste
4 tsk. Sennep
Lidt eddike
Lidt sukker, salt og peber
Lidt citronsaft
Bland det hele sammen i
en skål.
Smag dressingen til.
Tomatpesto med basilikum
2,5 dl solsikkekerner
2-3 håndfulde friske basilikumblade
1,5 dl semidried tomater
2 spsk. Tomatpasta
5 fed hvidløg
2 dl olie
2 spsk. Revet ost
Salt og peber
Citronsaft
Juster med mere vand eller olie
Det hele køres på food processor.
Juster konsistens og smag.
Pestoen hældes i en skål.
Ostechips
400 g revet ost, fast type, gerne parmesan
Lav små klatter med ost, på plader med bagepapir på. Spred osten ud.
Bages ved ca. 200 grader i få min. til osten er sprød og gylden.
Mexikansk olsefyld
2 kg hakket oksekød
Kryderblanding:
1 dl olie
1 spsk. Salt
500 g løg i tern
6 fed hvidløg, hele
½ dl paprika
¼ dl røget paprika
1 tsk. stødt spidskommen
1-2 tsk. stødt chili
2 tern oksebouillon
1 tsk. sort stødt peber
1 dåse hakkede tomater
1 spsk. tomatpasta
Brun kødet i olien. Brun løgene i olie.
Bland alle ingredienser sammen i en
gryde og lad det snurre til alt er mørt
og væden er reduceret. Smag til.
Bacon med løg og spinat
500 g bacon, tern
1000 g løg, tern
750 g babyspinat, skylles og afdryppes
5 dl fløde ca.
2 tsk. røget paprika
Salt, peber
Lidt citronsaft
Bacon ristes sprødt på en pande i lidt fedtstof.
Tag bacon op på en tallerken.
Løgene svitses i baconfedtet, til de er gyldne
og møre. Tag løgene fra panden. Spinaten
svitses på panden ad 3 omgange i lidt fedtstof,
men ved høj varme. Når spinaten er faldet
sammen tages den fra panden.
Kom spinat, løg, bacon og fløde i en bred
gryde. Tilsæt krydderier og citron.
Lad spinatretten snurre til den samler sig og
tykner.
Smag til og server den som varmt tilbehør til
pandekager, der rulles om fyldet.
Kylling pulled
2,5 kg kyllinge inderfilet
2 dl olie
1-1,5 dl kryderblanding
Kryderiblanding:
1 dl salt
1 dl sukker
1 dl paprika
2/3 dl barbecue krydderi
1/3 dl stødt spidskommen
1/3 stødt peber
1/3 dl røget paprika
Kryderblandingen blandes sammen og opbevares i lufttæt beholder
eller syltetøjsglads med låg på.
Bland olien med kyllingebryst/inderfilet. Drys noget af
krydderblandingen over kødet. Bland det hele godt sammen.
Lad kødet hvile.
Kyllingekødet kan steges let på en pande, kommes i et fad ogsteges
færdigt i ovnen ved svag varme. Ca. 120 grader. Eller mørnes i
gryde.
Når kødet er meget mørt, trævles det fra hinanden med 2 gafler.
Væden blandes ind i kødet.
Kryderiblandingen kan bruges til pulled pork, marinader, m.v.