Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sprøde rugstænger, med snacktomater Rugbrødskiver skåret i 1-2 cm brede stænger. Rapsolie, hvidløg, havsalt/flagesalt. Olien blandes med hvidløg og pensles tyndt på rugbrødet. Derefter skæres rugbrødet i baner og lægges på plader med bagepapir. Drys med salt og bag stængerne sprøde og gyldne i ovnen ved 180 grader. Rugbrødet kan efter pensling også skæres til croutoner og ovntørres. Snacktomater Små cocktailtomater eller blommecherrytomater Lidt olie, salt, hvidløg, anelse rørsukker, tørrede krydderurter. Halver tomaterne og læg dem på plader med bagepapir. Drys med krydderurter og dryp med olie blandet med hvidløg. Til sidst drysses let med salt og sukker. Tomaterne bages til de bliver halvtørrede. Ca. 110 grader i en lille time. Prøv med smagsprøver undervejs. Snacktomaterne spises på sprøde rugstænger. Snacktomaterne kan indgå i salater, etc. eller spises som de er. Pestosnegle, 15 stk. 1,5 dl lunken vand, 20 g gær, 1 dl ylette ½ tsk. Salt, 100 g revet gulerod, 50 g solsikkekerner 250 g hvedemel, 1-2 spsk. Olivenolie Pesto: 1 potte frisk basilikum,1-2 fed hvidløg, 1 spsk. Solsikkekerner, 2 spsk. Olie, 2 tsk. Citronsaft, lidt salt. Blend pestoen og smag den til. Gæren udrøres i vand og ylette, resten tilsættes og dejen æltes til den er smidig og fugtig. Sæt dejen til hævning, til dobbelt størrelse, et lunt sted tildækket med plastpose. Dejen udrulles til en stor aflang firkant. Dejen smøres tyndt med pesto. Rul dejen sammen og skær det i 15 skiver der lægges på bagepapir. Drys med sesamfrø. Efterhæves og bages 15 min. Ca. Ved 180-200 grader. Mellemmåltid: Nødde kanel æblebrød, 1 stk. 300 g hytteost, 200 g brun farin, 40 g rørsukker, 2,4 dl æg eller 5 æg, 400 g hvedemel, 2 tsk. Bagepulver,  75 g hasselnødder, grofthakkede  75 g mandler, grofthakkede  200 g blandet rosiner/abrikos hakket/figner hakket,  100 g æbler, revet groft  1 spsk. Stødt kanel Rør hytteosten sammen med æg, æbler og kanel.  Tilsæt resten og bland det hele sammen.  Dejen hældes i en smurt franskbrødsform eller foret med bagepapir.  Bages ved 180 grader ca. 45 min. Efter bagning løsnes brødet fra formen og tages ud til afkøling.  Efter afkøling kan brødet skæres i skiver.  Mandel abrikossmør 250 g tørrede abrikoser, økologiske, 1 dl vand ½ citron, økologisk, skal + saft, 125 g smør, økologisk, ¼  tsk. Salt, 200 g mandler, ristede. Abrikoserne hældes i en lille gryde. Tilsæt citronsaft og så meget vand at abrikoserne er halvt dækkede. Kog med låg på til abrikoserne er næsten møre og har opsuget det meste af vandet. Køl abrikoserne til de er lune. Kom abrikoserne i food processeren og blend ca. 10 sekunder. Tilsæt citronskal, mandler, salt og smør i mindre stykker. Det hele blendes til ensartet masse i få sekunder. Hældes på glas med skruelåg og kan opbevares i køleskabet. Abrikossmør er velegnet som smørepålæg på boller, knækbrød m.m.
Kano pizzaer, 30 stk. Dej: Ca.3,5 dl vand. 25 g gær, 1 tsk. Rørsukker, 400 g hvedemel ø, 100 g durummel, 1 spsk. Blå birkes, 2 spsk. Koldpresset rapsolie. Lav en gærdej og ælt den smidig. Dejen skal være fugtig. Sæt dejen til hævning 45 min. et lunt sted, dækket med en plastpose. Fyld: 1 spsk. Koldpresset rapsolie, 500 g hakket oksekød, 100 g løg, finthakket, 1 tomat finthakket,  ½ rød peberfrugt finthakket, 1 fed hvidløg revet, ½ Sri Lanka kanelstang, 5 hele allehåndefrø, 5 hele korianderfrø, 2 tsk. Citronsaft og lidt salt og peber. På en varm pande svitses olie, løg og hvidløg i få minutter. Kom kødet på panden og svits til kødet er brunet. På en ren tør pande varmes de hele krydderier, til de dufter godt, pas på krydderierne må ikke branke. De hele krydderier kværnes i en elektrisk kværn sammen med lidt salt og peber. Kom tomat og peberfrugt i panden til kødet. Tilsæt krydderiblandingen efter smag. Tilsæt citronsaft og lad kødet stege til det er blevet mere tør. Smag fyldet til og hæld det til afkøling i et fad. Dejen deles i 30 stk. Rul hver del ud til ovaler. Kom fyldet på midten af ovalerne. Nip de 2 korte sider sammen, så der dannes en kano. Pensel dejen med lidt olie eller æg. Lad pizzaerne hæve lidt og bag dem derefter ved 180- 200 grader til de er gyldne, ca. 10-15 minutter efter størrelse. Servering: Kom 1 tsk. Yoghurt i pizzaen og drys med friske krydderurter. Spis salat som tilbehør. Madpakker der indeholder sunde og velsmagende ting giver energi til hele dagen. Suppler med groft brød, gerne rester fra middagen, grønt og frugt.
Sprøde rugstænger med snacktomater
Snacktomater
Pestosnegle
Nødde kanel æblebrød
Mandel abrikossmør
Kano pizzaer
Kongensgaard Efterskole, nr: Nissum