Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Kanel pæreboller,   4 dl yoghurt naturel, 2 æg, 25 g gær, ½ tsk. salt, 3 spsk. Brun farin, ¾ dl rapsolie, 2-3 pærer  i små tern, 1-2 spsk. Nykværnet kanelstang efter smag, 100 g hasselnødder hakkede, 400 g  hvedemel, 300 g Aurion hvedemel.  Gæren udrøres i den lunede yoghurt. Tilsæt æg, farin, olie, salt og pærer. Kanel og nødder  blandes med melet. Det hele æltes grundigt til der skabes lange glutentråde i dejen. Dejen  skal være fugtig og klistret. Juster konsistens og stil dejen til hævning et lunt sted og  tildækket med plastpose.  Når dejen er hævet til dobbelt størrelse formes boller, der sættes til hævning på plader med  bagepapir. Bollerne efterhæves og pensles med æg.  Bages ved 180-200 grader i ca. 15-20 min. Efter størrelse.  Romkugler 700 g kagerester, 1/4 dl romessens, 1-2 tsk. vaniljesukker, ½ dl cacao, 40 g kokosmel, Koldt vand efter behov, Kokosmel til pynt Kageresterne kommes i skålen til røremaskinen. Lad maskinen køre til der er en ensartet smuldret kagemasse. Kom romessens, vanillesukker og cacao i romkuglemassen. Start maskinen og juster konsistens med vand. Juster smagen med ekstra romessens og eller cacao. Massen trilles i kugler og vendes i kokosmel. Jordbær banan smoothie. I en blender kommes 1 banan, 2 store håndfulde frosne jordbær, 1½ dl appelsinsaft. Det hele blendes jævn. Kom smothien i små glas og server straks. Små portionsæblekager  1 kg danske æbler med smag, skrælles og skæres i både, 1-2 dl vand, 2 tsk. vaniljesukker,  evt. ekstra sukker. Æblebådene kommes i en gryde med vandet. Låg på gryden og lad æblerne småkoge til  æblerne koger noget ud. Tilsæt vanilje og evt. sukker. Juster konsistens og smag til.  Æblegrøden afkøles helt.  Musliknas  2 dl havregryn, 1 spsk. Kokosmel, ½ dl mandler hakkede, ½ dl hasselnødder hakkede, 1  spsk. Solsikkekerner, 1 spsk. Græskarkerner, 1-2 spsk. Honning. Muslien ristes på en  pande med honningen til det bliver gyldent og sprødt. Musliknaset afkøles helt.  Ylettecreme  3 dl ylette, lidt vanillesukker, 1 dl fløde piskes til skum.  Det hele blandes let sammen.  I små kokotter eller små glas kommes ½ spsk. Musliknas. Herover lægges en passende  mængde æblegrød. På toppen lægges en klat ylettecreme. Drys med lidt hakkede nødder.  Æblepandekager  290 g hvedemel, 20 g rørsukker, 1 tsk. Bagepulver, 1 tsk. Natron, 1½ tsk. Vanillesukker, 4½ dl yoghurt, 2 æg  200 g æbleterninger  I en skål kommes hvedemel, rørsukker, bagepulver, natron og vanillesukker. Hæld yoghurt  og æg i skålen.  Med en håndmixer piskes dejen godt sammen, til dejen er uden klumper.  Tilsæt æbleternene og bland forsigtigt med en ske.  En pande varmes og der hældes lidt olie på panden. Spiseskefulder af dej sættes på panden.  Bag pandekagerne ved god varme og vend dem når de er halvbagte. Spises lune med lidt  creme fraiche og kanelsukker 
Tortillachips med tomattapenade 3 tortillapandekager Skær tortillaerne i små trekanter som færdselsskilte, chipsstørrelse. Rist tortillatrekanterne sprøde i ovnen. Tomattapenade: 30 g brødkrumme, ½ fed hvidløg, 1 spsk. sorte oliven uden sten, 30 g soltørrede tomater, ½ grillet peberfrugt, syltet, 1tsk. frisk rosmarin, 1 spsk. koldpresset olie, 1 tsk. citronsaft, ½ tsk. Tørret krydderurtemix Lidt salt og peber, anelse Sukker, lidt koldt vand Hvidløg, oliven, tomater, peberfrugter og rosmarin køres på food processor. Tilsæt olie, sukker, vand og citronsaft. Tilsæt brødkrummen. Hvis tapenaden er for fast tilsættes mere vand. Smag til med salt og peber. Hæld tapenaden i en skål som tilbehør til tortillachips. Gulerodsstave med krydderknas 6 gulerødder i tynde stave, sættes i små glas. Krydderknas 2 dl sesamfrø, 1 dl mandler, hakkede, 1 tsk. Hel koriander, 1 tsk. Hel spidskommen, 2 tsk. Oregano, 2 tsk. Rosa peberkorn, 1 tsk. Fennikel hel, 4 tsk. Salt groft Sesamfrø tørristes let på pande. Mandler tørristes let på pande. Koriander, spidskommen og fennikel tørristes let på pande. Kom sesamfrø, koriander, spidskommen, fennikel, oregano, peberkorn og salt i en elektrisk kværn. Sesamblandingen blandes med mandlerne. Hæld blandingen i små skåle og kom lidt drys på gulerødderne.
Kanel pæreboller
Romkugler
Jordbær banan smoothie
Små portionsæblekager
Musliknas
Ylettecreme
Æblepandekager
Tortillachips med tomattapenade
Gulerodsstave med krydderknas
Kongensgaard Efterskole, Nr. Nissum