Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Fokus på efterårets hyggemad
Sprøde rugstænger med pikantost Rugbrødskiver skåret i 1-2 cm brede stænger. Rapsolie, hvidløg, havsalt/flagesalt. Olien blandes med hvidløg og pensles tyndt på rugbrødet. Derefter skæres rugbrødet i baner og lægges på plader med bagepapir. Drys med salt og bag stængerne sprøde og gyldne i ovnen ved 180 grader. Rugbrødet kan efter pensling også skæres til croutoner og ovntørres. Pikantost 5 dl græsk yoghurt 10 %, ½ tsk. tomatpulver, 1 tsk. tørret dild, ¾ tsk. hvidløgspulver, ¾ tsk. krydderurtemix Santa Maria, ½ tsk. salt, ½ tsk. sukker, ¼ tsk. paprika. Det hele blandes sammen, smages til og hældes i en skål og opbevares i køleskabet. Tortillachips med humus 3 tortillapandekager Skær tortillaerne i små trekanter som færdselsskilte, chipsstørrelse. Rist tortillatrekanterne sprøde i ovnen. Humus 250 g kogte kigærter, 20 g soltørret tomat, 2 fed hvidløg, 0,3 dl olie, Lidt salt, 1-2 tsk. shawarma krydderi, Lidt citronsaft, 1 dl græsk yoghurt, evt. lidt vand Kigærterne blendes fint på food processoren. Soltørret tomat, hvidløg og olie blendes sammen. Det hele blandes sammen i en skål. Smag til og kom humusen op i en skål. Kogning af kigærter: 500 g kigærter sættes i blød i koldt vand et døgn. Kigærterne skylles grundigt i rent vand og koges i vand med laurbærblade, salt, peberkorn, olie og lidt krydderurter til de er møre ca. 1 ½-2 timer. Kigærterne afkøles i vandet. Små portionsæblekager med granola og ylettecreme  1 kg danske æbler med smag, skrælles og skæres i både, 1-2 dl vand, 2 tsk. vaniljesukker,  evt. ekstra sukker. Æblebådene kommes i en gryde med vandet. Låg på gryden og lad æblerne småkoge til  æblerne koger noget ud. Tilsæt vanilje og evt. sukker. Juster konsistens og smag til.  Æblegrøden afkøles helt.  Granola 4 dl hel boghvede, 1 dl chiafrø, 1 dl kokosmel, 1 tsk. kanel, 130 g honning, 2 dl hele hasselnødder hakkes groft, 2 dl hele mandler hakkes groft, 1 dl græskarkerner, 1 dl solsikkekerner, 2 tsk. kakaonibs. Kakaonibs blandes i granola efter afkøling. I ovnens bradepande blandes alle de tørre ingredienser. Smelt honningen og bland den i granolaen. Sæt bradepanden i ovnen ved 150 grader ca. i 45 min. Eller til det dufter godt, er gyldent og sprødt. Vend rundt i blandingen undervejs flere gange. Under afkøling vendes der af og til rundt i blandingen. Til sidst tilsættes kakaonibs og blandingen hældes i en lufttæt beholder. Superlækkert tilbehør som drys på yoghurt etc. Ylettecreme  3 dl ylette/græsk yoghurt, lidt vanillesukker, 1 dl fløde piskes til skum.  Det hele blandes let sammen.  I små kokotter eller små glas kommes ½ spsk. granola. Herover lægges en passende  mængde æblegrød. På toppen lægges en klat ylettecreme. Drys med lidt granola.  Romkugler, er fryseegnet 700 g kagerester, 1/4 dl romessens, 1-2 tsk. vaniljesukker, ½ dl kakao, 40 g kokosmel, Koldt vand efter behov, Kokosmel til pynt Kageresterne kommes i skålen til røremaskinen. Lad maskinen køre til der er en ensartet smuldret kagemasse. Kom romessens, vanillesukker og kakao i romkuglemassen. Start maskinen og juster konsistens med vand, romessens og kakao. Massen trilles i kugler og vendes i kokosmel.
Decemberjuice  1 rødbede, 1 appelsin ø, 12 gulerødder, 8 smagfulde danske æbler,   Lidt ingefær  Det hele presses i en juicemaskine og serveres afkølet i glas.  Multijuice 1 kg gulerødder, 1 kg æbler, 1-2 pærer, ½ appelsin uden skræl, 1 citronbåd. Det hele presses i en juicemaskine og serveres afkølet i glas.  Græshopperen  3 stænger blegselleri, 3 granny smith æbler, ½ citron ø, 1 lille squash, 1 lille agurk, 1 lille  buket broccoli.  Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger.  Efterårsscones, 20 stk. ca. 500 g hvedemel, 80 g havregryn fine, 6 tsk. bagepulver, 4 tsk. kanel, 1 lille teske salt, 150 g små æbletern, 3/4 tsk. revet ingefær, 1 tsk. revet citronskal 135 g honning, 4 æg, 2 dl yoghurt naturel, 100 g nutana margarine eller 1 dl olie. Hvis der vælges nutana margarine smuldres det ind i melet. Bland alle de tørre ingredienser i en røreskål. Smelt honningen, afkøl til lunken og bland den sammen med yoghurt, ingefær, citron og æg. Nu tilsættes æggeblandingen sammen med æbletern og evt. olie. Dejen æltes godt sammen, den skal være fugtig. Rul dejen ud på bordet med mel under dejen. Tykkelsen på dejen skal være ca. 2 cm. Udstik scones med et glas eller 7 cm kolonneform. Alternativ kan der formes flade boller. Sæt dejen på plader med bagepapir. Pensel dejen med et sammenpisket æg. Bag scones ved ca. 180-200 grader i ca. 14-16 min. De skal hæve op og blive gyldenbrune. Flækkes og spises med græsk yoghurt blandet med orangemarmelade, hytteost eller lidt smør.
Sprøde rugstænger med pikantost
Tortillachips med humus
Små portionsæblekager med granola og ylettecreme
Romkugler
Decemberjuice
Multijuice
Græshopperen
Efterårsscones
Efterskolernes dag 2015 Kongensgaard Efterskole