Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
1 kylling 1 porre, 1 pastinak + lidt krydderurter Kyllingen renses og skæres i 4 stykker. Kyllingen koges i gryde dækket med vand. Kog op og skum for urenheder. Tilsæt urter og krydderurter sammen med salt og evt. 1 tern hønsebouillon. Kog til kyllingen er mør. 1½-2 liter kyllingebouillon 2-3 spsk. olie 2 løg, finthakkede 3 fed hvidløg, finthakkede 300 g champignon, grofthakkede 4 gulerøder, skrællede, minitern 500 g majskerner 1-2½ dl fløde /mælk efter smag Frisk timian Salt, peber, citronsaft Løg og hvidløg svitses klare i olien uden at tage farve. Kom svitsede champignon, gulerødder og majs i gryden. Hæld bouillonen i gryden sammen med lidt hakket timian og fløden. Suppen koges ved svag varme i ½ time. Smag til med timian, citronsaft, salt og peber. Hvis suppen er for tynd kan den jævnes med lidt maizena udrørt i vand. Tilbehør Kylling skåret i små stykker Hakket persille Kartoffelpizza skåret i trekanter
200 g hvedemel 150 g durummel ½ pose tørgær, 5 g 1½ tsk. salt 3 spsk. olie 2 ¼ - 2 ½ dl lunken vand Fyldet ½ dl olie 2 fed hvidløg, revet 2 bagekartofler i supertynde skiver Babyspinat 1 bæger mascarpone Lidt revet ost Salt, peber Kom de tørre dele i en skål og bland det sammen. Tilsæt de våde dele og ælt dejen til den er smidig. Dejen hæves under plastpose til dobbelt størrelse, et lunt sted. Rul 2-3 pizzabunde og læg dem på hver sit stykke bagepapir. Pensel bundene med en blanding af olie og hvidløg. Kom kartoffelskiver, babyspinat og mascarpone på pizzaerne. Drys med krydderier og lidt revet ost. Ovnen forvarmes til 220 grader. Bagepladerne varmes også. Pizzaerne bages på de varme plader i ca. 10-14 min. Eller til de er gyldne og sprøde. Skær pizzaerne i trekanter og server til suppen. Hurtige kartoffelpizzaer Tortillapandekager med det samme fyld som ovenfor. Pladerne skal ikke forvarmes før bagning. Bagetiden er få min. Ved 180-200 grader. Tortillaerne skæres i trekanter.
Variation Tortillapandekagerrne kan smøres med græsk yoghurt rørt med krydderier. Kom evt. svitsede champignon, løg, tomat, kødfyld, kyllingestykker, ananas, æbleskiver, revet ost etc. Fold til halvmåner og halver igen. Bages sprøde i ovnen.
Marinade: 12 - 18 kyllingeunderlår 2 dl yoghurt naturel 2 spsk. Rapsolie 2 fed hvidløg knust Lidt chili Kyllingelårene marineres ca. 1 time. Spicy: 100 g hvedemel, 100 g majsmel 1 tsk. karry 2 tsk. paprika sød 1½ tsk. krydderurtemix fra Santa Maria 1-2 tsk. salt Lidt peber Bland mel og krydderier til spicyblandingen. Kyllingelårene afdryppes let og vendes i spicyblandingen. Læg kyllingelårene på bageplader med bagepapir. Steg kyllingelårene i ovnen ved 180-200 grader til de er sprøde, gyldne og møre, ca. 30-45 min. Efter størrelse.
½ dl olie 4 løg, både 5 fed hvidløg 500 g røde cherrytomater, hakkede Lidt rørsukker, salt, peber 2 tsk. krydderurtemix, tørret I en gryde snurrer løg og hakket hvidløg. Kom tomater, salt,peber og krydderurtemix i gryden. Lad løg tomatblandingen snurre mørt. Smag blandingen til med lidt rørsukker. Ca. 1½ -2kg kartofler i tynde skiver 4-5 dl grønsagsbuillon Lidt timian, hakket Kartoflerne blandes med løg tomatblandingen. Evt. blandes ekstra pureret tomat i kartoflerne. Hæld kartoflerne i et smurt ildfast fad. Drys med lidt timian og hæld grønsagsbuillon over kartoflerne. Retten bages ved 180 grader, ca. 1½ time til kartoflerne er møre og buillonen er noget fordampet. Kartoflerne kan tildækkes med stanniol hvis de bliver for mørke.
2 agurker, små tern salt Marinade: 4 dl creme fraiche 18 % lidt sennep, gerne dijon 2 tsk. æblecidereddike hakket purløg Salt, peber og evt. lidt sukker Agurketernene saltes og trækker i ½ time. Derefter afdryppes agurketernene eller væden presses af. Marinaden blandes sammen og smages til. Kom agurketerningerne i marinaden og smag til. Kom salaten i 2 skåle.
1-2 løg finthakkede 3 fed hvidløg, finthakkede Chilifrugt efter smag, finthakket 2-3 spsk. Olie 500 g hakket kalve og svinekød 3 dl hvidvin 5 hele nelliker 2 spsk. paprika 5 dl tomat pureret Frisk persille og basilikum Salt, peber 250-500 g tagliatelle pasta frisk På en stor pande eller i en gryde svitses løg, hvidløg og chili i olien. Tilsæt kød og nelliker og svits det sammen med grønsagerne. Tilsæt pureret tomat og hvidvin, salt og peber. Lad retten snurre ved svag varme ca. 30-45 min. Juster ragouten undervejs med lidt vand. Smag til. Tagliatelle koges i rigeligt vand tilsat salt. Følg kogeanvisning på pakken. Fjern de hele nelliker. Bland kødragout og tagliatelle sammen og kom det i et stort fad. Tilsæt evt. lidt olie. Drys med lidt hakket persille og blade af basilikum. Riv evt. frisk parmesanost over retten.
2 dl sesamfrø, 1 dl mandler, hakkede 1 tsk. Hel koriander 1 tsk. Hel spidskommen 2 tsk. Oregano 2 tsk. Rosa peberkorn 1 tsk. Fennikel hel 4 tsk. Salt groft Sesamfrø tørristes let på pande. Mandler tørristes let på pande. Koriander, spidskommen og fennikel tørristes let på pande. Kom sesamfrø, koriander, spidskommen, fennikel, oregano, peberkorn og salt i en elektrisk kværn. Sesamblandingen blendes med mandlerne. Hæld i skål som tilbehør.
1 bakke små aflange tomater Olie, lidt krydderurtemix eller frisk rosmarin etc. Tomaterne skæres på den lange led og lægges med skærefladen opad,på plader med bagepapir. Pensel, dryp lidt krydderolie på skærefladen. Tomaterne sættes i ovnen ved 150 grader til de er ca. halvtørre. Tilbehør til kyllingespread.
18 - 20 stk. 450 g hvedemel 30 g rørsukker 1 ½ tsk. bagepulver 1 ½ tsk. natron 2 tsk. vanillesukker 3 æg 7-8 dl yoghurt, ca. 3 store æbler, mindre tern I en skål kommes hvedemel, rørsukker, bagepulver, natron og vanillesukker. Hæld yoghurt og æg i skålen. Pisk med en håndmixer til klumpfri dej. Tilsæt æbletern og bag de tykke pandekager i lidt olie på en pande. Tilbehør er kanelsukker
500 g hvedemel 200 g fuldkornshvedemel 100 g hasselnødder, hakkede 3 spsk. Brun farin ½ pose tørgær, 5 g ½ tsk. salt 1 spsk. Kanel 4 dl yoghurt naturel Evt. vand 2 æg ¾ dl olie 3 pærer, små tern Bland de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt pærer, yoghurt, æg og olie. Juster konsistens med lidt vand eller mere mel. Dejen skal være fugtig og klistret. Ælt dejen til der skabes lange glutentråde. Dejen sættes til hævning et lunt sted med plastpose over. Dejen formes til boller, hæves på plader. Pensles med æg og bages ved 180 -200 grader i ca. 15-20 min. Efter størrelse.
Ristet rugbrød Rugbrødsskiver Olie, evt. krydderier Smør skiverne med lidt krydderolie. Skær skiverne i 2 baner og rist dem sprøde i ovnen ved 180-200 grader.
Majssuppe med kylling
Kartoffelpizza
Spicy kyllingelår
Kartoffelgratin med tomat
Agurk i creme fraiche
Tagliatelle med kødragout
Kyllingespread
Krydderknas
Semidried cherry blommetomat etc.
Æblepandekager
Kanel pæreboller
1-2 stk. kyllingebryst kogte/stegte, afkølede 1 fed hvidløg Lidt fintsnittet porre 2 spsk. persille, hakket fint 1-2 dl græsk yoghurt  lidt citronsaft,  peber, salt, ½ tsk. shawarmakrydderi Kyllingekødet skæres i mindre stykker. Det hele blendes i en food processor, Til kyllingepålægget er blevet til en jævn masse. Smag pålægget til med krydderier og juster konsistens med græsk yoghurt, til smørbart pålæg. Kommes i en skål.
Ny hverdagsmad
Kursus i Gudum Sognehus, 11. oktober 2012