Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu:    17-03-2011 Jordskokkesuppe med ristet bacon, crouton af flùte Røggrillet oksemørbrad/striploin Grillstegte kyllinger Rødbede kartoffelgratin Broccolisalat med tatarsauce salat Små bagte kartofler Bearnaisesauce Flùte/brød Kaffe med kartoffelkager, Gulerodskage med hindbærglasur og Kikset kage med chips og mandler Kikset kage med chips og mandler x 2 400 g mørk chokolade ½ dl sirup 100 g smør 200 g hvid chokolade 100-150 g mandler 2 tsk.Lakridspulver 2 spsk.jordbærperler 2-3 tsk. Citronskal 100 g nacho tortilla chips Smelt den mørke chokolade I en gryde ved svag varme. Kom sirup og smør i gryden, og lad det smelte sammen med chokoladen. Køl chokoladen lidt ned. 1 franskbrødsform fores med husholdningsfilm eller en plastpose. Rist mandlerne i ovnen uden at branke. Frys mandlerne så de er meget kolde. Smelt den hvide chokolade ved svag varme i en gryde.  Kom lidt fintrevet citronskal og mandler i  den hvide chokolade, tag gryden fra varmen. Rør rundt i gryden, så chokoladen sætter sig på mandlerne. Læg mandlerne enkeltvis på bagepapir på en plade drys med hindbærperler. Læg mandlerne i fryseren på pladen. De stivnede mandler kommes i en plastpose sammen med lidt lakridspulver. Ryst posen og læg mandlerne på en tallerken. Læg skiftevis chokolade, mandler og chips i formen. Start og slut med chokolade. Kom kagen i fryseren og lad den stivne. Skæres i terninger ved servering. Gulerodskage med hindbærglasur 4 æg 250 g rørsukker 1 citron, fintrevet skal 250 g gulerødder, fintrevet 250 g mandler, finthakkede 60 g hvedemel 1 tsk. Bagepulver 1 tsk. Kardemomme 1 tsk. Ingefær Riv gulerødderne. Mandlerne finthakkes. Pisk æggene med rørsukkeret til luftig æggesnaps med håndmixer i ca. 8-10 min. Bland citronskal og gulerødder i æggemasen. Bland hvedemelet med kardemomme, ingefær mandlerne og bagepulveret. Kom mandel melblandingen i dejen. Kom dejen i en papirforet springform eller en lille bradepande. Bag kagen ved 180 grader i ca. 40-50 min. Til kagen er bagt. Afkøl kagen i formen. Hindbærglasur 200 g flødeost naturel ½ citron, saften 2-3 spsk. Flormelis 75 g blødt smør 100 g smeltet hvid chokolade 1 dl hindbær Flødeosten røres med smørret og chokoladen. Tilsæt flormelis og citronsaft. Bland de mosede hindbær i cremen og smag til. Cremen smøres på kagen lige før den skal serveres. Pynt Hakkede mandler eller nødder Kartoffelkager, 15-20 stk. ca. x 2 Bunde 9 æggehvider 6 dl rørsukker 200 g mandler, finthakkede 100 g hvedemel 1 tsk. Vanillesukker Pisk æggehviderne til stift skum. Pisk sukkeret i æggehviderne lidt efter lidt. Hvedemel, mandler og vanille blandes sammen og derefter foldes det ind i æggehviderne. Dejen fordeles i en bradepande med bagepapir. Bunden bages ved 160 grader i ca. 15-20 minutter. Mærk om bunden er gennembagt. Vend bunden ud på et viskestykke og træk bagepapiret forsigtigt af bunden. Creme 5 dl mælk 1 stang vanille, kornene eller 2 tsk. Vanillesukker 80 g rørsukker 30 g maizena, majsstivelse 8 æggeblommer, pasteuriserede 2½ dl fløde, skum Mælken hældes i en gryde og blandes med majsstivelse. Kog mælken under omrøring. I en skål og med håndmixer, piskes æggeblommerne med rørsukkeret, til sukkeret ikke knaser længere. Bland den kogte mælkecreme lidt efter lidt i æggeblommerne. Afkøl cremen i et fladt fad i køleskabet. Nå r cremen er helt kold, blandes skummet ind i cremen. Toppe 375-500 g marcipan Del marcipanen i x antal stykker. Marcipanen udrulles imellem en opsprættet plastpose, til ønsket størrelse og tykkelse. Montering af kartoffelkager 100 g mørk chokolade Kakaopulver Bundene udstikkes eller skæres som ovaler. Bundene smøres med smeltet chokolade. Fyld bundene med creme, og top cremen, så kartoffelfaconen opstår. Læg et stykke udrullet marcipan over kagen, klem lidt til, så marcipanen omslutter kagen. Kagerne sigtes med kakaopulver. Sæt kagerne på fade med en paletkniv. Fond til jordskokkesuppen 5  kartofler 5 gulerødder 1 selleri 5 løg 5 pastinakker Lidt salt, 1 tsk. Hele peberkorn 1-2 builliontern eller kraftben etc. 5-6 liter vand Grønsagerne skrælles og skæres i grove tern. Kom grønsagerne i en stor gryde. Tilsæt buillion, salt og peber og vand. Bring gryden i kog og lad grønsagerne koge i 1-2 timer. Si  grønsagssuppen og frys den ned i mindre portioner. Tilbehør til suppen 500 g bacon, små strimler ristes sprøde og fryses. Flùte/ brød Flùte af ølandshvedemel 1 liter vand ½ pk. Gær ø 20 g salt 1 dl olie 150 g rugmel 1000 g hvedemel Aurion Juster dejen med mere vand eller mel. Ælt dejen grundigt, så den danner lange tråde. Dejen skal være fugtig. Dejen skal hæve under plastpose i mindst ½-1 time eller til dobbelt størrelse. Form flute af dejen og sæt dem på plader. Rids dejen på skrå. Lad dejen hæve igen til dobbelt størrelse. Bag flutene ved 200-220 grader i ca. 20 minutter eller til brødene er bagte og lyder hule, når de bankes under bunden. Dejen kan tilsættes valnødder, krydderurter, græskarkerner etc. Croutoner Flute af god kvalitet skæres i tynde skiver. Pensles tyndt med hvidløgsolie lavet af hvidløg, olie, citron, røget paprika, basilikum og havsalt. Brødene lægges på plader og ristes sprøde i ovnen, vendes undervejs. 160-180 grader. Croutoner kan også laves af flute skåret i små firkanter vendt i samme hvidløgsolie og ristet sprøde i ovnen.