Sund madlavning for alle. Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Grydestegt kalvetyksteg 5 kg kalvetyksteg afpudses 200-300 g bacon i skiver Lidt smør og olie til bruning af stegen 2 gulerødder 3 pastinakker/persillerødder 4 løg 3 tsk. tørrede enebær 4-5 kviste rosmarin 1 flaske rødvin 1 liter bouillon Salt, peber Stegegryden varmes op og fedtstoffet brunes. Kødet gnides med salt og peber. Bind baconskiverne fast om kødet med bomuldssnor, før det brunes godt på alle sider. Hæld fedtstoffet væk og læg kødet tilbage i gryden. Kom resten af ingredienserne i gryden og lad kødet snurre til det er mørt. Vend kødet undervejs. Tid ca. 1 ½-2 ½ timer efter kødstørrelse. Sovsen Skyen fra kødet kan jævnes eller bages op. Tilsæt evt. kartoffelvand og fløde, madkulør, ribsgele etc. Kartofler 5-6 kg kartofler skrælles og koges eller find selv på en ret af kartoflerne. Waldorffsalat 1 bdt. Blegselleri 8-10 æbler 5 dl piskefløde 5 dl creme fraiche 1 spsk. Honning 1 citron, saften ½ tsk. salt, lidt peber 150 g valnødder 1 klase vindruer små, uden sten Blegselleri renses og snittes fint Æblerne skylles og skæres i mindre både. Valnødderne hakkes groft Pisk fløden til skum, heri blandes honning, citronsaft, salt og peber. Vend creme fraiche forsigtigt i fløden. Vend æbler, druer og valnødder i til sidst. Hæld salaten i skåle eller fade. Pynt med lidt druer og valnødder. Timianstegte gulerødder 2 kg gulerødder 1 ½ dl olie 1 spsk. Tørret timian 1 citron, skal + saft 2-3 tsk. salt, lidt peber Gulerødderne skrælles og skæres på skrå i aflange tynde skiver. Blancher gulerødderne i kogende vand i 5 minutter. Bland gulerødderne med olie, timian, citron, salt og peber. Bag dem møre og gyldne i ovnen ved 180-200 grader i ca. 45-60 minutter. Rødløgskompot 2 kg rødløg, både 1 dl olie 100 g smør 4 dl rødvin 1 dl balsamisk eddike 2-3 spsk. Honning Salt og peber Løgbådene steges klare i fedtstoffet i en gryde. Tilsæt balsamisk eddike og lad det fordampe væk. Derefter hældes rødvinen ned til løgene sammen med honning, salt og peber. Løgene skal snurre møre. Hjemmelavede flødeboller, 18 stk Marcipanbund 300 g marcipan Skæres i 18 skiver Læg skiverne på bagepapir. Ret dem til så de er runde og bag dem i varm ovn ved 180 grader i ca. 5-8 minutter. Til de er lyse. Afkøl bundene. Gufmassen: 200 g sukker 2/3 dl vand 100 g pasteuriserede ægghvider Sukker og vand koger til temperatur på 121 grader. Æggehviderne piskes let med håndmixer. Tilsæt den kogende sukkerlage roligt under piskning. Pisk det hele stift til marengsguf ca. 10-15 minutter. Guffet sprøjtes i toppe på bundene. Brug en sprøjtepose eller lignende. Pynt 200 g mørk chokolade Kokosmel Chokoladen smeltes ved svag varme og pensles på flødebollerne. Eller flødebollerne dyppes i chokoladen og sættes til afkøling på bagepapir. Hvis guffet er for blødt til at overtrække med chokolade, kan en tur i ovnen ved 180 grader i få minutter, få guffet til at stivne i overfladen. Drys evt. nogle med kokosmel inden chokoladen stivner.
Grydestegt kalvetyksteg, waldorffsalat, rødløgskompot, timianstegte gulerødder, kartofler, skysovs. Hjemmelavede flødeboller