Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 28. jan. 2016. Madlavning for mænd i Gudum
Brødkurve med rejecoktail Dressing: 5 dl creme fraiche 2 dl fløde, skum 2-3 spsk. tomatketchup 2-3 tsk. paprika ½-1 citron, saften Salt, sukker Fyld: Ca. 50-75 g rejer pr. person, optøede, afdryppede 2 ds. Aspargessnitter, afdryppede Pynt: 1-2 iceberg efter størrelse 2 bdt. dild Små tomater citroner
Creme fraichen blandes med krydderier. Tilsæt flødeskum og smag til. Rejer og asparges afdryppes helt. Iceberg snittes i strimler. Tomater deles til pynt og dilden skylles. Anretning af brødkurve med rejecoktail: Obs: for brødkurvenes sprødhed, laves de i sidste øjeblik. Kom strimlet iceberg i bunden af brødkurvene. Kom rejer og asparges i kurvene. Kom lidt af dressingen på rejerne. Pynt med citron, dild og tomat. Server resten af dressing i en skål Brødkurve: 23 skiver sandwichbrød Olie Med en kagerulle rulles brødet helt fladt til 1 mm tykkelse. Der kan vælges om brødet skal have en rund facon ved at udstikke med kolonneform eller lignende. Eller brødet skal bevare den facon der er opstået under kagerulningen. Pensel begge sider af det tynde brød. Læg brødskiverne på bunden af en metal muffinsform, knug den lidt sammen, så der opstår en brødskål, når den bages. Bunden af brødskålen skal være fladt. Bag brødskålene ved 180 grader til de er sprøde, ca. 8 min. Brødskålene afkøles.
Hakkebøf med bløde løg 5 kg hakket oksekød Salt, friskkværnet peber Smør Form ca. 23 bøffer, ca. 2 cm. Høje. Hak bøfferne på kryds og tværs med en kniv. Krydder bøfferne på begge sider med salt og friskkværnet peber. Bøfferne steges på varme pander i smør, ca. 3-5 min. På hver side, til de er godt brunede. Læg bøfferne i dybe bradepander/ildfaste fade. Hæld sovs over bøfferne og steg dem færdige i ovnen ved 180 grader.
Bløde løg: 3 kg løg, tynde ringe Smør Salt Løgringene brunes og steges bløde i lidt smør på pande eller i gryde. Mens løgringene steger røres der jævnligt rundt i løgene. Ved servering lægges bøfferne på serveringsfade med de bløde løg toppet op på bøfferne. Sovsen serveres ved siden af i skåle. Brun sovs: 3-4 liter oksebouillon/kartoffelvand ½ liter fløde Madkulør Meljævning Salt, peber Kog bouillon, kartoffelvand og fløde op i en gryde. Jævn sovsen med meljævning. Kom madkulør og smag i sovsen. Lad sovsen småkoge 5 min. Og smag til. Pillekartofler 5 kg små faste kartofler salt Kog kartoflerne i vand med salt. Kartoflerne pilles efter kogningen og holdes varme. Rødbederne hældes i skåle.
Træskoringe 750 g hvedemel 300 g sukker 300 g smør 4 æg 3 tsk. bagepulver 4 tsk. kardemomme 200 g hasselnødder, grofthakkede Bagepulver og kardemomme sigtes sammen med melet. Hvedemel og smør skåret i tern, smuldres så det ligner revet ost. Kom æg og hakkede nødder i dejen og ælt det hele sammen uden at tilsætte mere mel.
Sund madlavning for alle.
Rul lange stænger, af dejen, der passer i bagepladernes længde og 3 cm ca. i diameter. Læg stængerne på plader med bagepapir med max 3 stænger på hver plade. Bag stængerne ved 180 grader i ca. 20 min. Til de er bagte. Tag stængerne ud af ovnen og snit dem på skrå i 2 cm. bredde. Læg småkagerne på bagepapir, sådan de ligger ned og tør dem videre i ovnen ved 150 grader til de er sprøde. Når de er afkølede opbevares de i kagedåser.
Øllikør 5 dl mørkt bockøl 300 g rørsukker 2,5 dl vodka 0,5 dl rom 10 kaffebønner Øl og sukker hældes i en gryde. Rør rundt i gryden. Øllet varmes til 40 grader indtil sukkeret er smeltet. Øllet må ikke koge. Kom kaffebønner i øllet og lad det køle helt ned. Bland øllet med vodka og rom. Hæld blandingen i flasker/glas der lukker helt tæt. Lad øllikøren stå i mindst 1 uge, gerne længere før den bruges. Anvendelse: Øllikør varmes til 60 grader og serveres i meget små glas/moccakopper med lidt flødeskum på toppen. Kan også bruges som tilbehør til desserter, hældt over is, marinering af frugter etc. Eller lavet som irsk kaffe.
Brødkurve med rejecoktail Hakkebøf med bløde løg, pillekartofler, brun sovs, syltede rødbeder. Træskoringe til kaffen